Pályázatok

 

2019.

A Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések pályázaton támogatást nyert a „Vészhelyzetekben alkalmazható, konténerbe épített, moduláris kommunikációs infrastruktúra és technológia kialakítására és a fejlesztés fenntartására képes kutatási együttműködés létrehozása valamint prototípus termékcsalád kifejlesztése” című projekt.

Kedvezményezettek:

Konzorcium vezetője a Belügyminisztérium HEROS Javító, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság, tagjai az Óbudai Egyetem, H1 Systems Mérnöki Szolgáltatások Korlátolt Felelősségű Társaság.

Szerződött támogatás összege: 1 375 936 105 Ft
A projekt azonosító száma: 2018-1.3.1-VKE-2018-00034
Támogatás intenzitása: 67,97 %
A projekt megvalósítás tervezett befejezési dátuma: 2020. 12. 31.

Projekt leírása

A BM HEROS Zrt. mint konzorcium vezető, a H1 Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft-vel és az Óbudai Egyetemmel közösen közel 1.376 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések” című pályázati kiíráson. A 2.024 millió forintot meghaladó összköltségvetésű beruházásból nagy mobilitással rendelkező, moduláris felépítésű konténercsalád fejlesztése valósul meg.

Az éghajlatváltozás, a különböző természeti és ipari katasztrófák környezetünkre gyakorolt negatív hatásai egyre markánsabban jelentkeznek és indukálnak új kihívásokat a katasztrófakezelésben, mentésben, megelőzésben résztvevő szervezetek részére. Az újonnan kialakult veszélyhelyzetek operatív és hatékony kezelése érdekében a beavatkozó erő- és eszközállomány minőség- és mennyiségbeli átgondolását szorgalmazzák a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában megjelenő szervezetek (Katasztrófavédelem, Magyar Honvédség, Rendőrség, Önkéntes Civil Szervezetek).

Természeti, ipari és humán katasztrófák idején, különösen az infrastrukturálisan hiányos területeken (IT, telekommunikáció, Internet, tápellátás hiánya) a védekezésben résztvevő erők, a lakosság infokommunikációs igényeinek kiszolgálására egy nagy mobilitással rendelkező, moduláris felépítésű konténercsalád tagjait fejleszti ki a konzorcium nagy sebességű adathálózati eléréssel és adatközponti szolgáltatásokkal. Rendszer szinten a konténerek képesek lesznek minimális idő alatt nagy kapacitással, a legmodernebb IT-felszerelésekkel, moduláris kialakítással a helyszínre érkezni és hatékonyan végrehajtani a kárfelszámolást, a lakosság részére infokommunikációs, és szükség esetén értesítési-tájékoztatási adathálózat biztosítására.

Projektünk ennek segítése érdekében új, komplex infokommunikációs technológiák integrálásán keresztül eddig még sosem alkalmazott szolgáltatások biztosítására irányul. Jelen projekt megvalósításával egy olyan katasztrófavédelmi eszköz rendszerbe állítására nyílik lehetőség, amely magasabb szinten képes biztosítani az állampolgárok biztonságát a klímaváltozás, az ipari és természeti katasztrófák által okozott hirtelen kialakuló veszélyhelyzetek esetén is.